Ook deze week blijft het overwegend zonnig en vooral droog. De huidige droogteperiode duurt straks al 6 weken, en dat is bijzonder lang. In de zomer van 2018 duurde de droogte (in De Bilt) 43 dagen en dat aantal van 43 (bijna) droge dagen halen we dit voorjaar opnieuw. Het lijkt er echter steeds meer op dat er vanaf zondag 13 april een einde aan de droogte komt. Volgende week is de kans op buien groot! Tijd om naar de weerkaarten te kijken!


Een duidelijke aanwijzing voor een verandering in de circulatie tekent zich vandaag af in de gemiddelde H500 (hoogte 500 hPa) kaarten van het ECMWF ensemble. Van een sterke positieve anomalie (die hoort bij een omvangrijk hogedrukgebied boven de Noordzee en Engeland) gaan we juist naar een negatieve anomalie boven Ierland. De droge noordelijke aanvoer verandert in een zachte maar wel onstabiele zuidelijke aanvoer. Er komen buien!
In de neerslagverwachting zien we dit ook terug. Hieronder zien we de cumulatieve neerslag t/m 22 april: vanaf zondag 13 april komt er een neerslagsignaal, en de ECMWF hoofdrun is eind volgende week bijzonder nat. In de kansentabel (KNMI) zien we iets dergelijks, vanaf zondag is er dagelijks 70-90% kans op enige regen en de kans op significante neerslag (meer dan 3mm in 24u) is dan elke dag 30-60%.


ECMWF komt zelfs met 100mm
De hoofdrun van ECMWF is interessant genoeg om nog wat verder uit te pluizen. Vanuit het Ierse lagedrukgebied blijkt een aparte lagedrukkern vanuit de Golf van Biskaje naar ons land te trekken en deze geeft in heel West-Europa >50mm regen! Samen met de eerdere buien komt het weektotaal regionaal op 100mm uit!

Is de verwachte regen voldoende?
De precieze verwachting voor volgende week is uiteraard nog onzeker. De hoeveelheid regen dus ook. Maar dat de circulatie verandert lijkt wél zeker en dat er volgende week tenminste 20mm regen valt is iets waar we rekening mee kunnen gaan houden.
Valt de regen in de vorm van (onweers)buien, dan is het kortdurend en plaatselijk. Dat helpt niet zo goed tegen de droogte, zeker niet in gebieden die toevallig worden overgeslagen door de buien. Ontstaat er echt een lagedrukgebied dat langdurige gestage regen geeft, dan zal dit wél helpen het effect van de huidige droogte te verminderen.
Lage waterstanden
In de boven-Rijn is al enkele weken sprake van laagwater. Dit laagwater-regime breidt zich uit naar de midden-Rijn en ook in Lobith daalt de stand gestaag. Het is nog te vroeg om te spreken van problemen voor de scheepvaart, maar wel iets om in de gaten te houden.
